Poll

Denumirea expozitiei din 29 Noiembrie - 2 Decembrie 2012

Picatura Exotica a Sarbatorilor Nationale
9 (47.4%)
Violeta si Andrei
4 (21.1%)
Toamna imbelsugata in culori exotice
6 (31.6%)
Alta (mentionez in mesaj pe topic)
0 (0%)

Total Members Voted: 19

Voting closed: November 08, 2012, 13:53

Author Topic: Organizare, pregatiri, idei pentru expozitia toamna-iarna 2012  (Read 17243 times)

Offline myrela

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 380
eu particip cu  fetele de masa, niste esarfe pe verde, auriu, numai bine ca atunci vor fi ''libere ''

Offline Valkiria

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 8973
 • Gender: Female
  • Clubul Roman de Gesneriaceae
Myrela, :* multumim pentru implicare!  :bowtie:

Eu sunt sigura ca si Gradina Botanica va avea work-shop-uri, expozitiii tematice, lectii de ikebana cu motive tomnale - au si experienta caci le fac de cateva ori pe toamna.

Cred ca ar fi potrivite 3-4 compozitii cu folosirea acestui subiect de toamna. Ar fi mai original cu sf. Andrei si Ziua Romaniei, in caz ca ramane data.

Am mai gasit asa ceva:

Quote
Santandrei este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei. El a preluat numele si data de celebrare ale Apostolului Andrei (30 noiembrie), cel care a predicat in primele decenii dupa nasterea lui Iisus pe pamanturile Daciei. El trebuie sa se fi bucurat de mare respect de vreme ce ziua lui de celebrare a inlocuit o importanta divinitate precrestina, personificare a lupului. Numele zeului uzurpat s-a pierdut. Noaptea de Santandrei (29 - 30 noiembrie) si ciclul de innoire a timpului, care se suprapun peste perioada calendaristica a Dionisiacelor Campenesti si cu fermentarea vinului in butoaie la popoarele tracice, pastreaza numeroase urme precrestine.

Quote
Bocetul Andreiului

 

La cei vechi, moartea si renasterea divinitatii adorate si deci a timpului anual cu care aceasta se confunda, era substituita de un sacrificiu sacru (pom, animal, pasare, om si chiar a unui obiect insufletit simbolic). Un obicei care atesta suprapunerea sarbatorii crestine a Apostolului Andrei peste Anul Nou dacic este obiceiul atestat la romanii din Transnistria numit Bocetul Andreiului. Fetele, dupa confectionarea unei papusi din carpe, numita Andreiu, substitut al anului vechi, o asezau pe lavita (pat) ca pe un mort si o jeleau. Lipseste marele sacrificiu, jertfa rituala a animalului care personifica divinitatea, specifica oricarui inceput de an. Este posibil ca una din traditiile care a migrat din toamna, de la Anul Nou dacic la Anul Nou contemporan, celebrat la solstitiul de iarna, sa fi fost sacrificiul porcului. De altfel, unul din numele purtate de lup in zilele lui de celebrare, gadinet, in special la Filipi cand incepe imperecherea pentru inmultire, este purtat si de porcul tanar, numit popular si godin, godinet.

- de aici am putea prelua ideea cu papusa, daca s-ar pricepe cineva sa faca o papusa din asta mai traditionala, gen din paie, ciocanul de la porumb. O compozitie cu Gesneriaceae si astfel de papusa.

Quote
Noaptea strigoilor
Aparitia celor doi sfinti-mosi, Mos Andrei si Mos Nicolae, inceputul iernii si punerea in miscare a haitelor de lupi sunt semne evidente de imbatranire si degradare a timpului calendaristic. Ordinea se deterioreaza neincetat, ajungand in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, in Noaptea Strigoilor, la starea simbolica de haos, cea de dinaintea creatiei. Este o noapte de spaima, intrucat spiritele mortilor ies din morminte si, impreuna cu strigoii vii, "care in aceasta noapte isi parasesc culcusurile lor, fara sa aiba vreo stiinta despre aceasta" (Pamfile, 1914, p. 127), se iau la bataie pe la hotare, raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate. Duelurile sangeroase cu limbile de la melite si coasele furate din gospodariile oamenilor se prelungesc pana la cantatul cocosilor, cand spatiul se purifica, duhurile mortilor se intorc in morminte, iar sufletele strigoilor revin in trupurile si paturile parasite fara stiinta lor. La casa se ung cercevelele ferestrelor, pe unde strigoii ar putea sa intre sau sa se uite in casa, facandu-se semnul crucii si tot astfel urmeaza si la usa si horn, pe unde de asemenea ea crede ca strigoii pot intra si iesi din casa" (Pamfile, 1914, p. 128).

In Moldova, noaptea se numea Pazitul Usturoiului si se celebra ca un revelion. Sunt argumente etnofolclorice care sprijina ipoteza ca in aceasta perioada a anului dacii celebrau Anul Nou. Tinerii satului, fete si baieti, se adunau in cete de 10 -12 persoane la o casa mai mare, careia ii ungeau, la lumina zilei, usile si ferestrele cu usturoi. Participantii, care nu paraseau pana dimineata casa, petreceau ca la un revelion: mancau, se cinsteau, adesea peste masura, jucau, glumeau. Dimineata ieseau cu lautarii in curte unde jucau covata cu capatani de usturoi adus de fete si pazit noaptea de o batrana. Petrecerea se incheia cu impartitul usturoiului intre participante care il pastrau la icoana, pentru a-l folosi la vindecarea bolilor, pentru farmecele de dragoste etc.

- de aici ar merge sa preluam niste jerbe de usturoi :) intinse in vreo 2 locuri, sau tot in compozitii cu Gesneriaceae.

Quote
Aflarea ursitei

 

Ca la orice inceput de an, prisoseau practicile magi ce de aflare a ursitei, adica a viitorului sot. Fata de maritat prepara o "Turtuca de Andrei", turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta in cursul anului. Alte fete, dupa ce soseau acasa de la Pazitul Usturoiului, semanau cate un catel de usturoi privegheat intr-un cocolos de aluat. Dupa modul cum incoltea si crestea usturoiul semanat, se faceau anumite pronosticuri matrimoniale. Timpul era insa favorabil si pentru observatii meteorologice si astronomice. Unii batrani, nestiutori de carte dar "cititori" in stele, observau cerul in noaptea de Ovidenie sau de Santandrei si noroceau anul, prevestind daca va fi bogat sau sarac, ploios sau secetos, daca va fi pace sau razboi etc. Obiceiul de a semana in noaptea de Santandrei grau intr-o oala de pamant pentru a interpreta rodnicia ogoarelor in noul an este practicat si astazi.

- Preluam graul, altceva nu imi vine in cap. Poate semanam din timp - in cate zile rasare?

Quote
Acte de divinatie
Spiritele mortilor care misunau pretutindeni la Santandrei, favorizau actele de divinatie. Asemanator altor sarbatori sezoniere de peste an, cele mai preocupate sa valorifice ocazia oferita de Noaptea Strigoilor pareau tot fetele, cu nelipsita lor grija, casatoria. Practicile de divinatie efectuate la fantana, la cotetul porcului, la gardul si poarta gospodariei, la masa incarcata cu usturoi etc. aveau unul si acelasi scop: aflarea ursitului, a calitatilor lui (tanar, batran, frumos - urat, bogat - sarac). Aceste acte magice erau savarsite in taina, de fiecare fata in parte, sau "pe fata", cu participarea mai multor fete.

Elemente de ritual specifice renovarii timpului apar, mai ales in Moldova, la Ovidenie. Acum, ca si la Anul Nou, Sangiorz, Paste se credea ca cerul se deschide si vorbesc animalele; se faceau previziuni si pronosticuri meteorologice, se incepeau vrajile si farmecele al caror punct culminant era atins in noaptea de Santandrei.

Quote
Covasa. Bautura rituala

 

Prin Colinele Tutovei, la Ovidenie sau la Santandrei, se prepara din malai si faina, uneori numai din malai de porumb sau de mei, o bautura fermentata numita covasa. Literatura etnografica descrie doua tehnici de preparare a covasei; din malai si faina sau numai din malai. In primul caz se luau malai si faina, in parti egale, se amestecau si se opareau cu apa clocotita pana se obtinea un fel de terci. Dupa doua ore, amestecul acesta se punea intr-o putina si se turna apa calduta pana se obtinea un lichid vascos ce putea trece prin ciurul cu care se cernea malaiul. Continutul se amesteca foarte bine si se lasa apoi sa fermenteze, la loc caldut, pana a doua zi cand se fierbea, la foc potrivit, intr-un ceaun, pana se mai ingrosa. Gustul bauturii era dulce-acrisor, asemanator cu cel al bragii. Covasa se punea prin strachini sau oale si se impartea prin vecini "pentru ca vacile sa fie laptoase, iar laptele sa fie smantanos" (Pamfile, 1914, p. 145). In alte sate covasa se numea braga si se prepara numai din malai, care se oparea si se faceau patru turte; doua turte se coceau, doua ramane au crude. Dupa ce turtele coapte se raceau, erau framantate intr-o putina, se amestecau cu malaiul ramas necopt si se turna apa clocotita. Continutul se amesteca, se puneau cateva felii de lamaie si se lasa sa fermenteze pana a doua zi, cand era bun de baut. In zona Covurluiului din Moldova Centrala se spunea ca fiecare om "este dator sa manance covasa, in aceasta zi, pentru ca sa fie ferit de strigoi" (Pamfile, 1914, p. 146).

Exista o ogramada de informatii pe net, foarte interesante traditii, credca multe din ele nu se mai tin nici in sate indepartate.
Mai ziceti idei!
Si dupa idei, o sa trebuiasca sa le punem in practica impreuna, cu forte comune. :)


 
« Last Edit: August 19, 2012, 23:35 by Valkiria »

Offline Valkiria

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 8973
 • Gender: Female
  • Clubul Roman de Gesneriaceae
Ia uitati ce dovleci frumosi am gasit:Papusi din paie

Usturoi :)Graul


Offline Oana

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4939
 • Gender: Female
 • Cea mai unica mica cu caciula mare
  • bitchingthatmovie
Cam intr-o saptamana, rasare graul si si creste cativa centimetri. Ca sa fie stufos si sa si iasa putin din recipient, cred ca ii trebuie vreo 2-3 saptamani. Depinde si de temperatura la care sta. Zic rau? Ca n-am mai pus grau de secole.

Offline Valkiria

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 8973
 • Gender: Female
  • Clubul Roman de Gesneriaceae
Credca ar merge asa un set de pahare, ca de wisky :) cu grau din asta de 1-2 cm.

Ce am mai citit despre sf. Andrei asta, cu vraji si pricolici, e mai ceva decat Halloween-ul. Marca proprie, romaneasca.

Offline maria0

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1986
 • Gender: Female
idee
Sunt drumuri ce ne cauta demult, si-ajung la noi cand
noi suntem plecati in cautarea lor pe alte drumuri.

Offline Oana

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4939
 • Gender: Female
 • Cea mai unica mica cu caciula mare
  • bitchingthatmovie
Foooaaarte tare! Oricum, putem contribui fiecare cu cate un vas d-asta cu niste iarba in el, ca doar ni le luam dup-aia. Eu o sa pun la prins zilele astea sa vad ce ritm de crestere are, care cum la ce temperatura si, in preajma expozitiei, ma pregatesc cu un bol cu verdeata. In eventualitatea in care pot sa vin la Bucuresti. Nu pot promite nimic, din pacate.

Offline Marmoset

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1353
 • Gender: Female
 • Never argue with idiots!
Wooooohoaaaaa!  :dance: Deja se pune la cale o alta expozitie? Valkiria, esti tare de tot!  :bubble:
Deci ma bag, ajut cum pot si, daca-mi ies mie lucrurile asa cum vreau, aduc si "boalele" si balaricile!  :cap:
Unde gasesc eu niste grau sa experimentez faza cu incoltitul? Ca-n magazin numai arpacas pentru coliva gasesc!  :D :D :D

Offline GetaV

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 88
Wooooohoaaaaa!  :dance: Deja se pune la cale o alta expozitie? Valkiria, esti tare de tot!  :bubble:
Deci ma bag, ajut cum pot si, daca-mi ies mie lucrurile asa cum vreau, aduc si "boalele" si balaricile!  :cap:
Unde gasesc eu niste grau sa experimentez faza cu incoltitul? Ca-n magazin numai arpacas pentru coliva gasesc!  :D :D :D
[/quote ]             in piata

Offline Mitza

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2137
 • Gender: Female
Wooooohoaaaaa!  :dance: Deja se pune la cale o alta expozitie? Valkiria, esti tare de tot!  :bubble:
Deci ma bag, ajut cum pot si, daca-mi ies mie lucrurile asa cum vreau, aduc si "boalele" si balaricile!  :cap:
Unde gasesc eu niste grau sa experimentez faza cu incoltitul? Ca-n magazin numai arpacas pentru coliva gasesc!  :D :D :D
Direct la sursa,adica la mine.Iti trimit prin posta.Cam cate kile vrei? ;D

Offline Oana

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4939
 • Gender: Female
 • Cea mai unica mica cu caciula mare
  • bitchingthatmovie
Maica, trimiti si-ncoa'? Vreo doi pumni, asa. Trai-ti-ar cioporu' de gaste, rate si curcani!  ;D

Offline Mitza

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2137
 • Gender: Female
Maica, trimiti si-ncoa'? Vreo doi pumni, asa. Trai-ti-ar cioporu' de gaste, rate si curcani!  ;D
Deci,gata,nu mai imi cresc curcanii mari ca raman fara suficient grau. ;D Trimitem,cum sa nu! ;D

Offline Valkiria

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 8973
 • Gender: Female
  • Clubul Roman de Gesneriaceae
Avem un prim raspuns. Se pare ca este disponibila perioada propusa de noi pentru expozitie.
Iar mai devreme, adica septembrie-octombrie este plin de evenimente, asa ca nu am fi avut loc oricum.

Putem sa ne apucam de treaba, de pregatit plantele.

Pe cine putem conta macar cu cateva plante? Haideti sa facem o listuta initiala:

- Valkiria
- Marmoset
- Doina
- GetaV - Geta, cum ti-au trecut plantele peste canicula?

haideti, haideti, curaj, nu este nicio problema daca ziceti ca aduceti 10 plante si reusiti la expo doar cu 5; nu avem reguli stricte asupra plantelor, gesneriaceae sa fie. Nu este neaparat sa fiti in toate zilele - doar cum si cat reusiti.

Offline Valkiria

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 8973
 • Gender: Female
  • Clubul Roman de Gesneriaceae
Maica, trimiti si-ncoa'? Vreo doi pumni, asa. Trai-ti-ar cioporu' de gaste, rate si curcani!  ;D
Deci,gata,nu mai imi cresc curcanii mari ca raman fara suficient grau. ;D Trimitem,cum sa nu! ;D

Iata unde-i agricultura Romaniei :)

Offline Mitza

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2137
 • Gender: Female
Maica, trimiti si-ncoa'? Vreo doi pumni, asa. Trai-ti-ar cioporu' de gaste, rate si curcani!  ;D
Deci,gata,nu mai imi cresc curcanii mari ca raman fara suficient grau. ;D Trimitem,cum sa nu! ;D

Iata unde-i agricultura Romaniei :)
Pai cum asa?!Mai doriti si altceva? :crazy:

 


Facebook Comments