Author Topic: Primiti colindul? Dar Plugusorul? - Retete si traditii de Craciun si Anul Nou  (Read 8695 times)

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
sunt sigura ca toti avem un anumit mod de a ne petrece craciunul si anul nou. probabil ca obiceiurile la care tinem in mod special sunt cele pe care le-am respectat si in copilarie. conform urarii "sa va fie casa, casa / sa va fie masa, masa"  acum pregatim si bunatati pe care in cursul anului nu le facem sau daca le facem parca n-au aceeasi savoare.
va propun deci sa facem schimb de retete, idei si sa ne povestim despre spiritul craciunului (mda, s-a cam banalizat expresia asta, data peste cap si de consumerismul ce nu ne-a ocolit, dar si de eternele discutii despre "adevaratul spirit al craciunului )

parintii mei de anul nou nu plecau fara noi niciodata si craciunul il petreceam musai acasa. mai tarziu cand eram in liceu sau eram studenta am respectat obiceiul de a sta de craciun cu familia si de anul nou nu plecam pana la 12 noaptea de langa ai mei. bradul il impodobeam in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie cand e si ziua de nastere a fratelui meu si a lui ralfilica :P
la noi in casa de craciun se facea obligatoriu cozonac dupa reteta unei vecine mai in varsta, vecina care era venita din moldova de peste prut. si acum cred ca bunatatea aia de femeie avea ceva magic si numai simpla ei prezenta langa coca de cozonac producea minuni. si astazi fac cozonac, e drept ca-l framanta masina, dar reteata este aceeasi - reteta de la doamna dragota  :). sarmale, toba, lebar, sorici, friptura de porc erau celelalte bunatati pe care ni le pregatea mama.
de anul nou facem piftie, salata de boeuf, cuiburi de randunica (astea erau bezele cu nuci), nuga si salata de fructe.
piftie si salata de boeuf fac si eu acum si desi sunt rugata peste an sa mai fac salata de boeuf nu cedez nici in ruptul capului  ;D
cu ornatul salatei stau foarte prost. toate salatele mele sunt ornate "sah" sau cu model abstract atunci cand ramane asta pe seama baietilor.
am scanat o poza de acum haaaat, nu stiu cati ani, de pe vremea cand faceam poze cu aparat cu film. deci asa arata in mod relativ constant salata noastra in fiecare an


ma mai gandesc si va mai spun si retete si ceea ce am in plan sa gatesc anul asta si va astept si pe voi

Offline Oana

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4939
  • Gender: Female
  • Cea mai unica mica cu caciula mare
    • bitchingthatmovie
Sa traiasca amandoi, sa fie sanatosi  :air_kiss:

Offline Valkiria

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8976
  • Gender: Female
    • Clubul Roman de Gesneriaceae
Deja aveti si o traditie de ornat salata. :)
Eu o sa scriu mai incolo ce se pregateste la noi traditional de sarbatorile de iarna.

Cine ce mai gateste?
Inca o chestie, de obicei, imi place sa fie ceva ce n-a mai fost pe masa noastra demult sau niciodata. Cum am facut anul trecut prune umplute cu nuci si smantana dulce.

Si de curand, mi-e interesant sa combin, sa fac o legatura cu anul chinezesc care vine.
De exemplu, anul asta daca-i anul Calului, cica ar fi bine sa fie cat mai multe verdeturi, legume, salate verzi, de cruditati - ca asta ii place calutului :). Mai ziceau de ovas, dar nu-mi imaginez ce sa gatesti de sarbatori din ovas, sa fie bun si de sarbatoare. :)))
Am vazut pe net recent, o expunere a oricarei salate in forma de podcoava - care tot tine de calut :), plus ca e si semn de noroc. :)

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
se pot face fursecuri in forma de potcova  ;)

Offline Valkiria

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8976
  • Gender: Female
    • Clubul Roman de Gesneriaceae
Da, da, buna ideea!  :D
Eu la jucarii in pom m-am gandit la potcoava, dar la fursecuri mi-a scapat. :)

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
am mai gasit niste obiceiuri haioase pt perioada asta
Quote
ГЋn Bucovina existДѓ credinЕЈa cДѓ nu este bine sДѓ ai lucruri Г®mprumutate pe durata sДѓrbДѓtorilor de iarnДѓ. De aceea, Г®n preajma CrДѓciunului, se recupereazДѓ sau se restituie lucrurile Г®mprumutate.

ГЋn ziua de Ajun, femeile ies Г®n livadДѓ cu mГўinile pline de aluat Еџi ating fiecare pom spunГўnd: : "cum sunt mГўinile mele pline cu aluat, aЕџa sДѓ fie pomii Г®ncДѓrcaЕЈi cu rod la anul".

ГЋn Moldova, nu se dДѓ nimic din casДѓ Г®n ziua de Ajun, nici gunoiul nu se aruncДѓ din casДѓ Еџi nu se Г®mprumutДѓ nimic.

Fetele, pentru a-Еџi vedea ursitorul, pun peste noapte sub fereastrДѓ, cГўte puЕЈin din toate felurile de bucate, negustate. Ursitorul va veni Еџi va gusta Еџi fata Г®l va vedea.

TradiЕЈia spune cДѓ Г®n Ajunul CrДѓciunului nu e bine sДѓ te baЕЈi, nici mДѓcar Г®n glumДѓ, cu cineva, cДѓci faci buboaie peste an.

ГЋn dimineaЕЈa de CrДѓciun e bine sДѓ ne spДѓlДѓm cu apДѓ curatДѓ, luatДѓ dintr-un izvor sau fГўntГўnДѓ Г®n care punem o monedДѓ de argint, pentru cДѓ tot anul sДѓ fim curaЕЈi ca argintul, feriЕЈi de boli Еџi plin de bani.



noi cand eram copii mergeam cu colindul. primeam covrigi si biscuiti. apoi cand eram in liceu colindam pe la profesori si pe la fiecare dintre noi, cei care facem parte din grupul de colindatori. aveam un coleg care canta la chitara si cantam colinde "adevarate", din cele neagreate in perioada aia. prima data cand am fost la mine acasa tin minte ca s-au deschis mai multe usi din bloc si la final vecinii mei au aplaudat de rasuna blocul pt ca erau obisnuiti cu banalul si lipsitul de spirit "foaie verde portocala".

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
uite o reteta de fursecuri cu nuci pe care le putem modela in forma de potcoava

200g unt, 200g smantana, 1 galbenus, drojdie cat o nuca mica, 200g nuci macinate, 200g faina, 1 praf sare, 1 lingurita extract de vanilie sau esenta,
200g zahar pudra


untul, smantana, galbenusul, sarea, vanilia si drojdia dizolvata in putina apa calduta se amesteca si cand toate astea s-au omogenizat adaugam nucile si faina.
aluatul obtinut nu-i foarte tare si-l dam la frigider pentru 30 de minute.
modelam fursecurile sub forma de bastonase de 10cm pe care le indoim sub forma de potcoava si le coacem la cca 180 grd C pana cand se rumenesc usor

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
si o idee pt facut o coronita de cozonac

Offline Valkiria

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8976
  • Gender: Female
    • Clubul Roman de Gesneriaceae
Ce frumos arata cozonacul!


Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
reteta nu-i data, dar daca vrei iti pot da reteta mea de cozonac si asa cum vad eu acolo in poze sunt puse 3 foi de coca intre care se pune umplutura. singura chestie care imi ridica un semn de intrebare e ca intre poza initiala si cea finala nu se prea vede ca ar fi crescut aluatul, ori la ce reteta am eu cozonacii se dolofanesc binisor  ;)

Offline sini

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2914
  • Gender: Female
  • [I

cred ca sunt foile foarte subtiri sau e ceva cu drojdia;de aceea am intrebat de reteta

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
a, sini, stii ce coca cred ca poate merge pt coronita asta? din aia pt baigli care creste mai putin  ;)

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
eu am facut in mare lista cu ce o sa gatesc pt craciun si anul nou si probabil ca saptamana viitoare o sa si merg sa cumpar ceea ce se poate cumpara pt ca daca le cumpar in tzashpe mii de transhe risc sa las la fiecare drum prin magazin cate o suta sau doua in plus, pt ca asa se intampla si ma trezesc ca mai vreau si ceva de care n-am nevoie asa in mod special  ::)
nu stiu cum o sa le impart intre cele doua mese dar pt aperitiv m-am gandit la:
- porcarii (toba, lebar, piftie, d'astea)
- rulada cu ciuperci
- cuburi cu somon si crema de branza
- spirale cu praz
- rulada cu mac, branza si sunca
pt felul doi
- sarmale
- friptura de porc (nu m-am hotarat daca fac friptura clasica la cuptor sau fac ceva mai elaborat)
- strudel cu carne de curcan
- crocheta de cartofi si parmezan
- legume sotate
dulciuri
- cozonac - pe asta clar il fac pt craciun
- tort potcoava cu mousse de cocos si crema toffee - asta va fi de anul nou si m-am si dotat cu ornamente specifice "zapadoase"
- fursecuri cu nuci
- salata de fructe
- poate mai fac o prajitura, da' in clipa de fata nu mi-au picat ochii pe niciuna de care sa ma indragostesc asa la prima vedere  ;D

LE: pfoai, de icre uitasem si de salata de boeuf pt anul nou.
« Last Edit: December 04, 2013, 13:22 by madalina »

Offline Oana

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4939
  • Gender: Female
  • Cea mai unica mica cu caciula mare
    • bitchingthatmovie
Wow, sunt impresionata! Atat de multe faci? Cum e spirala cu praz?