rata cu portocale 
pentru inceput se pune mana pe telefon si se suna mitza pentru a procura o rata bio. hehehehe, glumesc.
- revenind la rata noastra de la auchan putem spune ca ar fi minunat sa avem vreo doi sau trei piepti de rata, dar daca nu am gasit animal mutant merge si cu unicul piept plus pulpele. eu am dezosat parte superioara de la pulpe, iar ciocanelele le-am crestat pe lung desfacand carnea de pe os in evantai - nu leaem dezosat total pentru ca e prea putina carne pe ele si riscam sa fac numai faramite.
- 4 portocale
- 5 linguri de lichior de portocale pentru marinata si 2 linguri pentru sos- eu am folosit coniac pentru ca dintr-ala aveam in casa, cumparat pentru alte retete
- condimente: sare, piper, oregano, boia iute/dulce
- 2 linguri de zahar (de preferat brun)
se dezoseaza pieptul si pulpele asa cum am spus mai sus si se cresteaza pe partea cu pielea pana pe la jumatatea grosimii pieptului - pulpele mai putin ca-s mai subtirele.
se rade coja de la doua portocale, numai partea portocalie, se amesteca cu condimentele si se freaca bine carnea cu acest amestec. se pune carnea intr-un castron si peste ea punem cele 5 linguri de coniac si lasam la marinat 30-40 minute.
intr-o tigaie incingem putina grasime, si punem carnea la prajit cu partea cu piele in jos. prajim astfel vreo 7 minute, apoi intoarcem si mai prajim 2-3 minute. carnea nu trebuie prajita prea tare pentru ca se va intari, practic va fi carne facuta in sange. bucatile de carne prajite in felul asta le impachetam in folie de aluminiu si le vom lasa asa 15 minute. atentie ca impachetarea sa se faca astfel incat sucul pe care si-l va lasa carnea sa nu se piarda si sa se adune in folie ca sa-l putem folosi la sosul de portocale. cat sta carnea la odihna, stoarcem sucul de la 2 portocale, sau mai multe daca sunt mai putin zemoase. scurgem grasimea adunata in tigaie (o putem folosi la prajit rondele de cartofi care merg de minune cu rata noastra) si punem la caramelizat cele doua lingurite de zahar. cand s-a caramelizat punem 2 linguri de coniac, atentie sa nu ne flambam, iar apoi punem sucul de portocale, sosul lasat in folia de aluminiu, marintaca care a mai ramsa in castron si o lingurita de coaja rasa de portocala. amestecam frumusel pana se dizolva zaharul care s-a "betonat" cand a dat ochii cu coniacul si putem pune in sosul asta felii de portocale, fara coaja, pe care le lasam cam doua minute la fiert.
carnea si o taiem felii, iar aceste felii le punem in sosul pe care am inceput sa-l preparam in perioada de odihna a carnii. lasam carnea sa mai fiarba cate un minut pe fiecare parte stropind-o cu sos ca sa se patrunda cu aroma acestuia.
bucatile de carne se servesc pe pat din feliile de portocale fierte in sos si cu rondele de cartofi prajite in grasimea de rata si/ sau cu cartofi dulci copti