Author Topic: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate  (Read 33749 times)

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« on: February 01, 2012, 22:57 »
punem retete aici?
« Last Edit: February 01, 2012, 23:02 by madalina »

Offline Oana

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4939
  • Gender: Female
  • Cea mai unica mica cu caciula mare
    • bitchingthatmovie
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #1 on: February 01, 2012, 23:04 »
Punem.
« Last Edit: February 01, 2012, 23:07 by Oana »

Offline cristina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1034
  • Gender: Female
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #2 on: February 04, 2012, 20:32 »
astept ;)
•Cand un filosof iti raspunde, nu intelegi nici ce l-ai intrebat. – Andre Gide

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #3 on: February 05, 2012, 11:55 »
cristina, postez numai sa spui daca vrei vreo reteta anume dintre cele ale bunatatilor pentru care sunt puse poze la topicul aferent.

Offline cristina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1034
  • Gender: Female
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #4 on: February 05, 2012, 16:43 »
daaa...........vreau reteta de la briose si sa ne spui de unde ai cumparat cosuletele acelea pestrite (tare dragute :D)
•Cand un filosof iti raspunde, nu intelegi nici ce l-ai intrebat. – Andre Gide

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #5 on: February 05, 2012, 17:14 »
hartie pentru briose am cumparat de vreo doua ori - o data de la selgros, iar a doua oara am luat de la ikea. cred ca pentru briosele sarate am folosit formele de la ikea. de gasit cred ca gasesti si la carefura si la cora.


briose aperitiv

- 200g de taietei subtiri
- 200g sunca taiata cubulete
- un borcan de legume mexicane de la bonduelle
- un borcanel de smantana (200g)
- 5 oua
- 200g cascaval ras
- o ceapa mica
- un praf de copt
- condimente: sare, piper, patrunjel, ceapa verde uscata (asta daca gasim ca eu n-am gasit si n-am pus)

intr-o tigaie cu putin unt, se calesc legumele mexicane, ceapa taiata marunt, marunt si sunca, condimentate bine. taieteii se fierb separat, dupa instructiunile de pe pachet. intr-un vas batem ouale ca pt omleta, adaugam smantana si cascavalul ras (putem lasa 2-3 linguri de cascaval si pt ornat, dar nu e musai) plus praful de copt. scurgem bine taieteii si ii amestecam cu legumele calite cu sunca si cu sosul de ou, smantana si cascaval. condimentam dupa gust cu verdeturi. acum s-ar pune si ceapa verde uscata. ungem si tapetam hartiile pentru briose si le umplem cu compozitie. trebuie umplute bine pentru ca nu vor creste spectaculos asa ca cele dulci. le lasam la copt aprox 30 de minute. trebuie ca focul sa fie mic sa nu le parleasca la exterior iar in mijloc sa ramana crude.
compozitia e grea si o sa cam labarteze hartia, dar puse cosuletele cu compozitie intr-o tava speciala pentru briose se rezolva problema asta. mie mi-au iesit 16 briose si tava are 12 gauri asa ca am avut din ce strica sa vad daca s-au copt si in interior ;).
in lipsa de hartii si tava speciala cred ca merge toata minune pusa si intr-un vas termorezistent uns bine si pudrat cu faina.
« Last Edit: February 21, 2012, 13:34 by madalina »

Offline tita

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 372
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #6 on: February 05, 2012, 17:53 »
Mada ,eu vreau reteta de la rata cu portocale ,te rog .
Nimic nu e mare , daca nu e onest, caracterul fara intelepciune poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.(Cicero)

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #7 on: February 05, 2012, 18:42 »
rata cu portocale

pentru inceput se pune mana pe telefon si se suna mitza pentru a procura o rata bio. hehehehe, glumesc.

- revenind la rata noastra de la auchan putem spune ca ar fi minunat sa avem vreo doi sau trei piepti de rata, dar daca nu am gasit animal mutant merge si cu unicul piept plus pulpele. eu am dezosat parte superioara de la pulpe, iar ciocanelele le-am crestat pe lung desfacand carnea de pe os in evantai - nu leaem dezosat total pentru ca e prea putina carne pe ele si riscam sa fac numai faramite.
- 4 portocale
- 5 linguri de lichior de portocale pentru marinata si 2 linguri pentru sos- eu am folosit coniac pentru ca dintr-ala aveam in casa, cumparat pentru alte retete
- condimente: sare, piper, oregano, boia iute/dulce
- 2 linguri de zahar (de preferat brun)

se dezoseaza pieptul si pulpele asa cum am spus mai sus si se cresteaza pe partea cu pielea pana pe la jumatatea grosimii pieptului - pulpele mai putin ca-s mai subtirele.
se rade coja de la doua portocale, numai partea portocalie, se amesteca cu condimentele si se freaca bine carnea cu acest amestec. se pune carnea intr-un castron si peste ea punem cele 5 linguri de coniac si lasam la marinat 30-40 minute.
intr-o tigaie incingem putina grasime, si punem carnea la prajit cu partea cu piele in jos.  prajim astfel vreo 7 minute, apoi intoarcem si mai prajim 2-3 minute. carnea nu trebuie prajita prea tare pentru ca se va intari, practic va fi carne facuta in sange. bucatile de carne prajite in felul asta le impachetam in folie de aluminiu si le vom lasa asa 15 minute. atentie ca impachetarea sa se faca astfel incat sucul pe care si-l va lasa carnea sa nu se piarda si sa se adune in folie ca sa-l putem folosi la sosul de portocale. cat sta carnea la odihna, stoarcem sucul de la 2 portocale, sau mai multe daca sunt mai putin zemoase. scurgem grasimea adunata in tigaie (o putem folosi la prajit rondele de cartofi care merg de minune cu rata noastra) si punem la caramelizat cele doua lingurite de zahar. cand s-a caramelizat punem 2 linguri de coniac, atentie sa nu ne flambam, iar apoi punem sucul de portocale, sosul lasat in folia de aluminiu, marintaca care a mai ramsa in castron si o lingurita de coaja rasa de portocala. amestecam frumusel pana se dizolva zaharul care s-a "betonat" cand a dat ochii cu coniacul si putem pune in sosul asta felii de portocale, fara coaja, pe care le lasam cam doua minute la fiert.
carnea si o taiem felii, iar aceste felii le punem in sosul pe care am inceput sa-l preparam in perioada de odihna a carnii. lasam carnea sa mai fiarba cate un minut pe fiecare parte stropind-o cu sos ca sa se patrunda cu aroma acestuia.
bucatile de carne se servesc pe pat din feliile de portocale fierte in sos si cu rondele de cartofi prajite in grasimea de rata si/ sau cu cartofi dulci copti



« Last Edit: February 21, 2012, 13:34 by madalina »

Offline tita

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 372
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #8 on: February 20, 2012, 17:07 »
Supa de varza (lucicos)

La reteta pe care o fac eu ai nevoie de :
-o varza
-un morcov mai mare sau doi mici
-o felie generoasa de telina
-o radacina de patrunjel
-o ceapa
- piept de porc afumat ,costita afumata sau oase garf afumate
-lapte
-smantana
-faina alba
-boia ,sare si piper
-frunze de marar

Tai varza cu indemanare si o pui la fiert impreuna cu celelalte legume (in afara de ceapa)si cu afumatura.Intre timp calesti ceapa in putin ulei si pui peste ea sare, boia,piper si doua linguri de faina ,apoi stingi cu lapte.Dupa ce legumele si afumatura sunt fierte ,rantasul asta il torni in oala peste ele  si completezi cu smantana ,dupa gust.Dupa ce opresti focul pui o legatura mare de marar tocat si acoperi .E suuuper buna !
Nimic nu e mare , daca nu e onest, caracterul fara intelepciune poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.(Cicero)

Offline cristina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1034
  • Gender: Female
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #9 on: February 21, 2012, 11:19 »
variatiuni pe aceasi tema :)
reteta titei de lucicos este cea originala si evident mai buna. Eu din motive de "dieta" am facut o varianta mai usor de digerat si aprox la fel de gustoasa.
Eu am fiert legumele, adica, varza, morcovul, patrunjelul, telina, ceapa, cu oase garf proaspete si am mai adaugat un pic de bulion la sfarsit. Cand am mancat-o, si-a pus fiecare smantana dupa gust. Am uitat mararul care e esential :)
•Cand un filosof iti raspunde, nu intelegi nici ce l-ai intrebat. – Andre Gide

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #10 on: February 21, 2012, 11:24 »
multumex!
o sa fac si eu "luciosul" vostru sa vedem cum va fi primit de alexandru cu care ma cert in ultima vreme ca maraie la toate ciorbele. le ceea ce te astepti mai putin ca manace - supa de ceapa, supa crema de ciuperci - n-avem discutii, iar in rest, bu hu huuuu! carena o manca numai la ciorba de perisoare, in rest se lupta tati cu ea  ::)

Offline madalina

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4908
  • Gender: Female
  • una dintre cele mai unice ;)
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #11 on: February 21, 2012, 13:33 »
pulpe caramelizate

1 kg pulpe sau ciocanele de pui, 2 linguri de zahar (eu in general folosesc zahar brun la mancaruri, dar nu-i musai asa ca merge si alb cu succes), 1/2 lingurita piper, 1 lingura sare (eu am avut 1,2 kg ciocanele si am pus numai 1/2 lingura sare ca avem barbat cu tensiuni in dotare  ;D), 5, 6 catei de usturoi, aprox 1 pahar de apa in functie de cat de caramelizat dorim produsul finit


procedeul tehnologic e extreeem de complicat  ::) deci glumeam, ca mai simplu de atat numai ceaiul la plic se face.  se pune zaharul impreuna cu sarea intr-o craticioara si se caramelizeaza. apoi se adauga apa si se amesteca pana se dizolva tot zaharul. atentie la aburi cand turnati apa peste zaharul ars!
pulpele parlite si spalate se aseaza intr-o tava si se presara peste ele piperul macinat. se pune siropul de caramel si usturoiul zdrobit si se pune tava la cupror.
acum tot secretul e sa pensulam (sper sa nu ma cenzureze nea forumul  ;D) destul de des pulpele cu siropul de zahar, astfel incat sa capete culoarea si crusta indecente.
eu le-am pus langa un amestec mexican pe care l-am pudrat din belsug cu chestii uscate (rozmarin, cimbru, maghiran, etc)

Offline Oana

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4939
  • Gender: Female
  • Cea mai unica mica cu caciula mare
    • bitchingthatmovie
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #12 on: May 23, 2012, 23:08 »
'Na ziua! Need help. Evident, lucrurile simple pun cele mai mari probleme. Vreau o reteta de spuma de capsuni, dar explicata ca pentru prosti. Ceva de genul "acum ca albusurile sunt tari, arunci capsuna una cate una in timp ce mixerul merge in continuare" etc etc. Deci detalii. Ca am facut o data si mi s-a pleostit, semn ca ceva a fost gresit in procesul tehnologic. Sar'na! :air_kiss:

Offline georgy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2671
  • Gender: Female

Offline Oana

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4939
  • Gender: Female
  • Cea mai unica mica cu caciula mare
    • bitchingthatmovie
Re: Retete verificate, bune pentru a fi recomandate
« Reply #14 on: May 24, 2012, 15:58 »
Mitzo, ai vazut ce blog mi-a dat Georgy?  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Mersi, georgico, dar chiar ieri am trecut pe la tante asta si nu mi-a placut de ea.  :smiles45: