Loading...
Please Wait...

Formarea violetelor trail

Violetele trailer sau violetele curgatoare sunt violetele care, prin genele folosite de catre hibridizatori la selectionarea respectivelor soiuri, formeaza mai multe puncte de crestere.

Majoritatea hibrizilor moderni de miniaturi si semiminiaturi isi formeaza coroana curgatoare aproape fara nevoia de a interveni prin ciupire si corectare.
Unele soiuri insa, au nevoie de corectari si ajutor pentru a ramifica.

O violete mini sau semimini va deveni un trailer adevarat intro perioada mai scurta de timp decat un soi standard.

Exista, de asemenea, diferite tipuri de traileri: sunt semi-traileri, care vor creste ca niste arbusti, si sunt traileri adevarati, care arata ca niste rauri curgatoare din ghiveci.

Daca se vor planta cateva fire (plante tinere) impreuna intrun ghiveci, se va obtine un ghiveci curgator mult mai repede.
Trebuie luat in considerare insa, ca o astfel de metoda de formare a violetelor trailer nu este indicata pentru pregatirea la un concurs cu aplicarea regulilor AVSA, conform carora un trailer poate intra in concurs doar daca este o singura planta in ghiveci cu cel putin 3 varfuri de crestere.
Un ghiveci in care cresc cateva plante nu se va califica pentru un concurs in care se aplica regulile AVSA.

Pentru a forma un trailer frumos si sanatos este necesara ingrijirea continua prin rarirea si prin eliminarea frunzelor ingalbenite, imbatranite, prea mari, prea mici si nedezvoltate, prea aglomerate, sau cele care nu cresc unde trebuie. Aceste actiuni vor stimula punctele ascunse de crestere, vor face loc luminii sa patrunda catre muguri si astfel se vor dezvolta noi ramuri de crestere.

Un exemplu, pas cu pas, de formare a unui trailer standard:

Lamb's Ear Trail, trailer standard cu flori albe si centru roz-pal. Frunze verzi, zimtate.

1. Frunza pusa la prins a facut 5-6 pui.

2. Puii au fost separati de la frunza-mama si au fost pastrati doar 4 pentru a crea un ghiveci curgator. Dupa cum se poate observa, unii pui sunt mai mari, altii sunt mai mici.
Am eliminat frunzele de la baza puilor mai dezvoltati si i-am transplantat mai adanc in sol, iar la momentul in care am decis plantarea lor intrun singur ghiveci, toti 4 au fost de marimi aproximativ la fel.

Este foarte important ca puii sa fie de marimi apropiate, altfel, exista riscul ca cei mai mari sa ii inhibe pe cei mai mici, care nu se vor dezvolta corespunzator, sau chiar vor sfarsi sufocati de fratii mai mari.

3. Toate cele 4 tinere plantute au fost lasate in propriile ghivece pana la prima inflorire. S-a dovedit ca din cei 4 pui, 3 au inflorit sporturi cu flori roz, si doar unul a inflorit conform descrierii - alb cu mijloc roz-pal.

4. Cand plantutele sunt suficient de dezvoltate, au radacini si frunze sanatoase, ele pot fi plantate toate intrun ghiveci. Ghiveciul potrivit este cel care are diametrul mai mare decat inaltimea.

5. Intro scurta perioada de timp, cele 4 plante cresteau si infloreau. Pe fundul ghiveciului am pus drenaj, solul pentru plantare este compus din perlit si turba.

6. Peste cateva luni solul a fost inlocuit cu unul proaspat si stratul de drenaj a fost diminuat, pentru ca radacinile cuprinsesera tot balotul de pamant. Constant au fost eliminate frunzele ingalbenite si deteriorate. Rezultatul nu s-a lasat asteptat:

Ghiveciul cu trailerul standard inflorit la cea de-a doua expozitie de gesneriaceae:

 

Candy Fountain (I. Fredette) Double rose-pink. Variegated bright green, cream and white. Standard trailer.

 

Senk's Longlegs (9861) 01/30/2008 (R. Follett/D. Senk) Semidouble-double mauve star. Variegated dark green, white and pink, ovate, pointed, longifolia. Semiminiature trailer.


Ramblin' Spots (S. Sorano) 10/21/1989 Semidouble-double pink/blue fantasy. Crown variegation, medium green, plain. Standard trailer.

 

Rainbow's Weeping Clown (R. Wasmund) Single light lavender/purple fantasy. Medium green. Semiminiature trailer.

 

Milky Way Trail (7169) 08/01/1989 (J. Stahl) Single-semidouble white pansy. Medium green, heart-shaped, quilted. Semiminiature trailer.

 

Rob's Humpty Doo (8456) 05/23/1996 (R. Robinson) Semidouble white sticktite pansy/wide bright blue edge. Medium green, pointed, glossy. Semiminiature trailer.

 

Little Seagull (5989) 06/04/1985 (E. Savage) Single chimera white/dark blue stripe. Plain, pointed. Semiminiature trailer.

 

 

 

author
By

Clubul Roman de Gesneriaceae este locul unde iubitorii de violete africane si alte gesneriaceae, din Romania si nu numai, se reunesc pentru a impartasi bucuriile acestui frumos hobby! Urmariti Clubul Roman de Gesneriaceae pe:

Google+ Twitter Facebook YouTube