Loading...
Please Wait...

Ce este un sport?

saintpaulia difficilis

Sport se numeste violeta africana (dar se refera si la alte genuri de plante) in structura genetica ADN a careia s-a produs o modificare vegetativa. Aceste modificari sunt intamplatoare si imprevizibile, si sunt transmisibile la inmultirea vegetativa, si inmultirea prin seminte.
Sportul este planta ce prezinta modificari morfologice, care nu au preluat in totalitate sau partial caracteristicile plantei-parinte.

Violetele africane sunt predispuse mutatiilor, si datorita acestei caracterisitici, de la violetele specii din natura, simple panselute cu flori mov, astazi avem violete cu flori si frunze de toate marimile, formele si culorile.

Specia Saintpaulia difficilis
saintpaulia difficilis

Totul a inceput de la Saintpaulia ionantha descoperita in muntii Uzambara din Africa prin anul 1892, adusa in Europa si inmultita prin seminte. Compania americana Armacost & Royston si-a manifestat interesul pentru acest gen al familiei Gesneriaceae si a inceput experimentele sale in inmultirea violetelor africane.
Cativa ani mai tarziu, in 1936, dupa lucrari de selectie au fost prezentate publicului 10 cele mai deosebite exemplare. Acestea au fost prime soiuri de violete africane:

Admiral
Amethyst
Blue Boy
Commodore
Mermaid
Neptune
No. 32
Norseman
Viking

Toate aceste prime soiuri aveau flori care variau in limita albastru-mov si aveau unele diferente in forma frunzelor si rozetelor.
Mai mult despre "Primele 10" si violete africane "vintage" cititi aici:

Mai multe despre "Evolutia selectiei de violete africane" aici:

Daca la inmultirea vegetativa a violetelor africane, adica prin frunze, pui de tulpina, tije florale, se obtine o planta cu caracteristici diferite fata de soiul de la care a fost preluata frunza (puiul, tija) pentru inmultit, atunci a fost obtinut un SPORT.

Cel mai des sunt obtinute sporturi de la violetele africane cu fantasy. Sporturile de la violetele cu fantasy vor inflori intro singura culoare - culoare de baza a petalelor, fara fantasy, sau toate petalele vor avea culoarea fantasy-ului.
De exemplu:
Soiul: Live Wire - flori coral cu fantasy mov.
Sport: flori coral fara fantasy, sau flori mov (culoarea fantasy-ului a scos din floare culoarea de baza coral).

Soiul Live Wire:
live ware

SPORT de la soiul Live Wire:
live wire sport

Atunci cand sporturile sunt mai putin interesante, decat soiurile originale, se spune ca respectiva planta obtinuta a suferit o mutatie inversa "reverse mutation", adica s-a intors de la ce a plecat unul din stramosii ei.
Sporturi sunt si plantele care nu vor repeta caracteristicile soiului-parinte si vor inflori fara marginea de alta culoare, banda, dantela.

La fel si chimerele sunt sporturi, la care modificarile genetice s-au produs intrun segment al tesutului merismatic.

Soiul Outer Limits:
outer limits

SPORT de la soiul Outer Limits:
outer limits sport

Adeseori, sporturile pot fi recunoscute inca din faza de pui. Acestea pot prezenta frunze foarte ondulate sau dantelate (necaracteristice soiului-parinte), si aceste mutatii prezinta un mare interes, pentru ca in majoritatea cazurilor sunt sporturi interesante, adeseori chiar mai deosebite decat soiul initial.

Soiul Blue Dragon:
blue dragon

SPORT de la soiul Blue Dragon.
Mi-a fost clar de la inceput ca acest pui va fi sport, unul interesant, pentru ca avea frunzele foarte ondulate.

blue dragon sport

Altadata, daca soiul initial trebuie sa aiba frunze deschise la culoare, puiul-sportiv va avea foliaj in totalitate verde-inchis. In acest caz, cel mai probabil veti obtine un sport mai putin interesant, adeseori va fi fara fantasy sau va avea doar culoarea mai intunecata a soiului-parinte.

Daca planta va avea pete de culoare mai inchisa pe frunze, cel mai probabil ca si florile vor fi colorate neuniform si diferit. Cu timpul, aceasta culoare a petelor va intuneca in totalitate planta, si florile vor deveni de o singura culoare, de obicei, albastru. Aceste modificari "sportive" sunt numite "darkening", adica intunecare.

Soiul Iceberg, trebuie sa aiba flori albe cu margini albastre. Prima data a inflorit corect. Apoi au inceput sa ii apara pete mai inchise pe frunze, a doua oara a inflorit cu mai mult albastru. Presupun ca la urmatoarea inflorire va fi in majoritate albastru, si petele de pe frunze aproape ca au acaparat intreaga suprafata.

iceberg

Petele mai inchise pe frunzele lui Iceberg:
darkening of iceberg

Nu confundati insa mutatiile sportive, cu variatiile infloririlor in functie de conditiile de cultivare - temperatura, ingrasamant, calitatea apei, compozitia solului, aciditate. Astfel, florile cu doua culori, pot avea variatii ale culorilor in functie de aciditate si de temperatura. Acelasi soi, la variatia conditiilor expuse mai sus, poate inflori diferit pe raft sau pe pervaz, iarna sau vara, sau imbatranind odata cu timpul.
La temperaturi mai scazute, culoarea florilor este mai aprinsa, mai contrastanta, si marimea florilor este mai mare, de multe ori. In conditii mai racoroase florile se tin proaspete un timp mai indelungat, astfel veti obtine mai multe flori deschise odata.
La fel se intampla si cu marginile verzi - cu cat mai scazuta temperatura (dar nu mai putin de 16 grade) cu atat mai lata si mai pronuntata.

Buckeye Love's Caress - inflorit vara, pe canicula, fara margini verzi:
buckeye loves caress

Buckeye Love's Caress - aceiasi planta, inflorit iarna, la temperaturi mai racoroase - cu margini dantelate verzi:

buckeye loves caress.1jpg

Spre deosebire de variatiile infloririlor in functie de conditiile de cultivare, care pot fi corectate si la care se poate reveni prin modificarea conditiilor de cultivare, modificarile sportive sunt de regula, ireversibile, pentru ca sunt produse la nivel genetic.

Pentru ca sa va asigurati ca din frunza procurata veti obtine o planta precum este parintele (adesea este problema celor cu fantasy), scoateti cat mai multi pui posibil din frunza, si duceti-i pana la inflorire pe toti, un procent din ei va trebui sa repete caracteristicile plantei parinte.
Atunci cand procurati un pui, observati daca acesta are frunze cu pete de culoare mai inchisa, sau frunze intunecate, pe cand soiul ar trebui sa aiba frunze verzi-deschis. In acel caz, sunt sanse mai mari ca puiul sa infloreasca sport. Daca puiul are frunze mai deschise, sansele sunt mai mari sa obtineti soiul corect.

Multe din sporturile reusite si verificate in 3 generatii pentru stabilitatea transmiterii caracteristicilor, pot deveni soiuri.

Spre exemplu, acesta este si cazul lui Frosty Frolic sau Ko's Green Dragonfly, care sunt sporturi inregistrate ale soiului Frozen in Time.

Frozen in Time:
frozen in time

Frosty Frolic (sport de la Frozen in Time):
frosty frolic

Ko's Green Dragonfly (sport de la Frozen in Time):
sg103401res

O lista a sporturilor reusite stabile si verificate, devenite soiuri exista pe situl African Violets Society of America.
Daca ati obtinut un sport, cautati numele original al soiului in coloana din stanga, pentru a vedea daca acest sport nu a fost deja obtinut si numit de catre altcineva (coloana din dreapta).
http://www.africanvioletclubofocala.org/web_documents/avcowavsports2.pdf

author
By

Clubul Roman de Gesneriaceae este locul unde iubitorii de violete africane si alte gesneriaceae, din Romania si nu numai, se reunesc pentru a impartasi bucuriile acestui frumos hobby! Urmariti Clubul Roman de Gesneriaceae pe:

Google+ Twitter Facebook YouTube