Loading...
Загружается...

Fainarea

Fainarea este o boala provocata de diferite specii de fungi ale ordinului Erysiphales care afecteaza aproape toate plante.
Este una din cele mai usor de recunoscut boli, datorita simptomelor specifice. Plantele infectate prezinta pete de praf alb pe frunze, flori si tije. Frunzele din randurile inferioare sunt cele mai afectate, dar fainarea poate aparea pe oricare dintre partile plantei de deasupra solului. Odata cu raspandirea bolii, petele devin mai mari si mai dense, datorita formarii unui numar mare de spori, iar boala cuprinde intreaga suprafata a plantei. Fainarea prefera medii cu umiditate inalta si temperaturi scazute.

Frunze afectate de fainare:


Tija florala afectata de fainare:

Frunzele de la baza sunt cele mai expuse:


Exista cateva tipuri de fungii care provoaca fainarea, acestea se prezinta aproximativ la fel. Problema va fi observata doar atunci cand suprafata frunzelor va fi acoperita de praful alb.
Chiar daca fainarea este inestetica, aceasta insa nu este fatala plantelor. Totusi, aceasta provoaca un stres plantei, iar infectarea severa sau repititiva vor slabi planta. Daca o buna parte a frunzei este acoperita de fainare, fotosinteza va fi impiedicata. Frunzele sever infectate adesea vor muri prematur. Daca vor fi afectati bobocii, acestea nu se vor mai deschide.
Fungiile care provoaca fainarea sunt specifice diferitor tipuri de plante, insemnand ca fungiile care afecteaza un gen de plante, nu vor afecta alt gen de plante. Diferite fungii de fainare vor afecta diferite tipuri de plante. Totusi, toate tipurile de fainare sunt favorizate de aceleasi conditii.


Conditiile care contribuie la dezvoltarea si raspandirea fainarii includ:

- Umiditatea ridicata (cu toate ca fainarea se dezvolta si in conditii de umiditate normala sau redusa.
- Aglomerarea plantelor.
- Proasta circulatie a aerului.

Pentru a controla raspandirea fainarii alegeti plante sanatoase pentru cultivare si asigurati-le o crestere sanatoasa in continuare.

Flori afectate de fainare:

Odata ce plantele au fost infectate:
• Inlaturati si distrugeti toate partile plantelor infectate
• Imbunatatiti circulatia aerului in incapere
• Nu administrati ingrasamant pana problema nu a fost inlaturata. Fainarea favorizeaza dezvoltarea unor frunze firave.
• Nu udati plantele pe frunze
• Aplicati fungicide. Verificati etichetele pentru a va asigura de siguranta lor si pentru ce plante sunt efective. Cautati pe eticheta existenta urmatoarelor ingrediente: bicarbonat de potasiu, ulei de neem, cupru sau sulf. Exista fungicide chimice, precum si remedii naturale preparate din bicarbonat de sodiu.

Majoritatea fungicidelor necesita aplicari repetate la fiecare 7-14 zile, pentru protectia continua. Urmati instructiunile de aplicare de pe eticheta.

Tratamente impotriva fainarii:

- Fungicide chimice:
Cele mai eficiente sunt fungicidele chimice sistemice, oricare preparat din grupa triazolurilor va rezolva problema.

Topsin M – Se dizolva 1 gram de pulbere la 1 litru de apa. Se stropeste pe frunze. Poate lasa pete pe frunze.
Scor - Se dizolva 2 ml la 10 litri de apa. Se stropeste pe frunze. Nu lasa pete pe frunze.
Topas - Se dizolva 5 ml la 10 litri de apa. Se stropeste pe frunze. Nu lasa pete pe frunze.
Skala
Soligor
Tilmor
Falkon
Flint Star
Folicur
Nativo
Fitosporin
Teldor – unul din cele mai putin toxice.
Derosal – Se poate uda solul.
Fundazol – Se dizolva 2 grame la 1 litri de apa. Se poate uda solul. Este unul din cele mai putin toxice.
Trihodermin – unul din cele mai puternice si eficiente, cu spectru larg de actiune, care actioneaza si impotriva unor bacterii. In forma lichida poate fi folosit atat pentru stropire, cat si pentru udare.

Odata deschis si folosit din el, pachetul poate fi pastrat pana la un an, daca este sigilat inapoi si tinut intrun loc ferit de soare.

Previcur este ineficient impotriva fainarii.

- Alte metode de lupta impotriva fainarii:
Bicarbonatul de sodiu utilizat in alimentatie s-a dovedit a fi un bun tratament impotriva fainarii la plante. Ultimele cercetari includ adaugarea substantelor precum sapun sau ulei pentru a conferi solutiei de bicarbonat de sodiu o mai buna aderenta si un efect mai puternic impotriva fainarii.
Solutia de bicarbonat de sodiu aplicata pentru tratament impotriva fainarii actioneaza prin modificarea nivelului pH-ului la plante. Totusi, prepararea solutiei necesita calcule exacte ale proportiei de bicarbonat de sodiu si a celorlalte componente pentru un tratament efectiv. O solutie potrivita va asigura si sanatatea plantelor. Mai jos sunt prezentate instructinile pentru prepararea solutiei:
- Amestecati 4 lingurite de bicarbonat de sodiu cu 4,5 litri de apa. Pentru un tratament mai puternic si efectiv, se pot adauga 2-5 lingurite de solutie pentru spalat vase. Aceasta va ajuta compozitia sa adere mai bine la zonele afectate.
- Tratati plantele afectate prin stropire cu solutia preparate impotriva fainarii deasupra si sub frunzele afectate, o data la 3 zile pana boala dispare. Pentru prevenire, stropiti o data pe saptamana.
- Solutia de bicarbonat de potasiu este una din metodele organice de combatere a fainarii, dar inainte de aplicarea acestui tratament organic, este recomandata inlaturarea partilor afectate de pe plante si de pe sol pentru a elimina raspandirea in continuare a bolii, cunoscand faptul ca sporii de fainare se raspandesc prin aer.

Utilizarea laptelui impotriva fainarii
Cativa ani in urma un cercetator din America de Sud a descoperit o alta alternativa pentru combaterea fainarii la plante. Wagner Bettiol a descoperit ca stropirea cu lapte a tinut sub control fainarea la plantele de zucchini la fel de efectiv ca si fungicidele sintetice. Laptele nu doar ca a fost efectiv impotriva fainarii, dar a actionat si ca fertilizator foliar, stimuland sistemul imunitar al plantelor. Timp de zeci de ani, cultivatorii s-au bazat doar pe solutia de bicarbonat de sodiu pentru a controla fainarea, masurand proportiile bicarbonatului de sodiu si apei si adaugand o substanta pentru aderenta, precum sapunul sau gelul de vase.
Savantul brazilian a descoperit ca stropirea saptamanala cu lapte la o concentratie de 10% - 1 parte lapte si 9 parti apa – reduce considerabil infectarea cu fainare a plantelor, cu pana la 90%. Concentratia nu trebuie in nici un caz marita, pentru ca ar duce la aparitia altor tipuri de fungii pe frunze.
Cercetatorii nu sunt siguri cum actioneaza laptele pentru a combate boala, insa se pare ca laptele este un germicid natural. In plus, acesta contine cateva saruri si amino acizi care se dezvolta natural si sunt preluate de catre plantele stropite. Din experimentele anterioare de utilizare a bicarbonatului de sodiu, fosfat de potasiu, si alte saruri, s-a ajuns la concluzia ca boala este senzitiva la aceste saruri. Este posibil ca laptele sa imbunatateasca sistemul imunitar al plantelor pentru a preveni boala.
Ulterior, laptele a inceput sa fie utilizat impotriva fainarii la pepeni si la struguri in Noua Zeelanda.
In experimentul initial, Bettiol a folosit lapte de vaca proaspat muls. Ulterior s-a constatat ca functioneaza la fel de bine si laptele degresat, mai ales ca este mai ieftin, dar si pentru faptul ca nu contine grasimi si nu va provoca mirosuri neplacute.

Daca va decideti sa urmati una din aceste metode ne-chimice, testati prima data pe cateva plante, nu incercati pe toate plantele.

author
By

Clubul Roman de Gesneriaceae este locul unde iubitorii de violete africane si alte gesneriaceae, din Romania si nu numai, se reunesc pentru a impartasi bucuriile acestui frumos hobby! Urmariti Clubul Roman de Gesneriaceae pe:

Google+ Twitter Facebook YouTube