Loading...
Загружается...

Violete africane vintage

sg103111

Violete "Vintage" sunt numite violetele africane hibridizate si inregistrate cu cel putin 25 de ani in urma. Multe violete africane din categoria "vintage" sunt foarte greu de gasit, unele sunt chiar pierdute, ca urmare a invaziei in fiecare an a sute de noi soiuri cu flori mai mari, cu rozete perfectionate si care au luat locul primelor soiuri hibridizate, devenite intr-o clipa vechi si neinteresante.

Sute de hibridizatori au creat mii de soiuri de violete. De obicei, procesul decurge astfel: sunt incrucisate 2 violete cu nume, ale caror seminte sunt plantate, crescute pana la prima inflorire si infloriri succesive corecte, apoi verificate in 3 generatii de la frunza la pui si la planta inflorita pentru a confirma corectitudinea transmiterii caracteristicilor soiului obtinut initial. Dupa ce un nou soi de violeta a fost creat, acesta poate fi "botezat" de catre hibridizatorul creator si inregistrat, validat la Asociatiile de Violete Africane, una din ele fiind AVSA. Toata bogatia de forme, marimi si culori pe care o avem astazi este datorata primelor soiuri hibridizate, celor "10 violete africane originale", iar si mai corect, celor cateva specii gasite in natura, in muntii din estul Africii, de la care a pornit selectia celor 1o originale. Dupa descoperirea in 1892 a plantelor de saintpaulia de catre Baronul Walter von Saint Paul, expedierea in Europa catre tatal sau pentru analizare si dupa castigarea unui loc binemeritat in casele europenilor ca planta de camera, semintele de violete africane au trecut Oceanul Atlantic in 1926 si prin munca de selectie a companiilor Armacost & Royston, in anul 1935 au aparut primele violete selectionate "primele 10 originale" - "first original 10":

Admiral
Amethyst
Blue Boy
Commodore
Mermaid
Neptune
Norseman
No. 32
Sailor Boy
Viking

Toate cele 10 violete hibride originale, selectionate cu peste 75 de ani in urma, aveau flori albastre.

Violeta africana 'Neptune', hibridizata in 1926neptune

De la cele 10 originale a pornit bogatia de violete hibride de astazi. Iar cele hibridizate cu cel putin 25 de ani in urma sunt violetele "vintage". Data hibridizarii este considerata data inregistrarii in lista African Violet First Class 2 a AVSA, data aparitiei in lista Master List sau data aparitiei in cataloagele comerciale ale selectionarilor. Acestea sunt standardele AVSA pentru violete vintage.

Saintpaulia 'Wrangler's Gaudy Lady', hibrid din 1986sg103111

Violetele hibridizate incepand de acum 10 pana la 25 ani in urma sunt clasificate de catre unele asociatii, cluburi si colectionari drept violete "aproape vintage" sau "violete clasice".

Violeta 'Snuggles Lady Dawn', hibrid din anul 1991sg103547


Si in Romania se gasesc violete vintage si violete clasice. Iar colectionarii care inca mai pastreaza in colectiile lor violete selectionate cu zeci de ani in urma fac adevarate sacrificii, tinand locul pretios pentru asemenea raritati. Adevarati pastratori ai istoriei selectiei de violete africane!

author
By

Clubul Roman de Gesneriaceae este locul unde iubitorii de violete africane si alte gesneriaceae, din Romania si nu numai, se reunesc pentru a impartasi bucuriile acestui frumos hobby! Urmariti Clubul Roman de Gesneriaceae pe:

Google+ Twitter Facebook YouTube